Historie

Geschiedenis van De Harmonie (met dank aan Historisch Blokker)

In het pand op de Oosterblokker 38 in Oosterblokker is al sinds
mensenheugenis café de Harmonie gevestigd.

Voor zover is te achterhalen was de familie Pelt de eerste uitbater. Zij ‘deden’ de zaak na 1945 over aan G. Weel die het op zijn beurt (rond 1963) weer overdeed aan Willem en Trien Dekker. In de jaren dat zij daar de scepter zwaaiden, ging je niet naar de Harmonie, maar ging je naar ‘Willem en Trien’. Na Willem en Trien kwam in 1970 de familie Rinkel in de Harmonie. Zij verkochten in 1973 het café, annex woonruimte, aan Dirk en Marriet Oud-Slijkerman. En ook hier verdween de naam Harmonie naar de achtergrond. Je ging naar de disco of te dansen naar ‘Dick Oud’. Vele nationale en internationele sterren hebben in de Harmonie op het podium gestaan. Optredens die Dirk Oud zijn bijgebleven zijn o.a. de optredens van Guus Meeuwis, Marco Borsato, van Dik Hout, Maywood, De Dijk en Linda, Roos en Jessica. Het mooiste optreden was volgens Dirk, Rowwen Hèze.

In 1999 vonden Dirk en Mariet het mooi geweest en verkochten zij de zaak aan Roel en Ingrid Zonneveld.

foto-tramrail

De tramrail is verdwenen en ook heeft er een kaalslag plaatsgevonden wat de bomen betreft.


header-historie

Foto uit het boekje van ir. Koeman: “Voortgaande in oostelijke richting, zijn we hier aangeland bij ‘De Harmonie”, het eerste café in Oosterblokker, waar een mooie luifel de entree siert. Voor dorstige kelen en doorwarmertjes stonden in die tijd de kasteleins Kees Blokker en Freek Bakker paraat. Oorspronkelijk was dit de manufacturenzaak van P. de Wit, die later naar Bovenkarspel is vertrokken en daar onder de naam De Wit zijn zaak voortzette. Naast het café nog een middenstander en wel P. Rijkenberg, een van de vele bakkers die Blokker rijk was. Dicht tegen de weg aangelegen, de derde in de rij, de firma P.K. Bakker, later S. van Westen, die in de stolp het kruideniersvak uitoefende. Aan de overkant staat de kapitale boerderij van Hoekspaans, die, in tegenstelling met de stolp, er nu nog staat. Tegenover de bakkerij zien we grasland, waar de koeien grazen. Gebrek aan parkeerruimte was aanleiding om een deel ervan een andere bestemming te geven, ten gunste van onze hedendaagse ‘heilige koeien’.


bep-greuter

Boven: Bep Greuter, Beda de Boer, Vera Bakker-de Boer en Vera Rinkel


gn-karsten

G.N. Karsten in functie als filmer. Rechts op de foto is nummer 40.


stratenmakers

Stratenmakers voor de Harmonie. De foto is na 1920 genomen. De tramrail is al verwijderd. Nu wordt ondergrondse elektriciteit aangelegd.

pamfletpamflet2

riet-brandt-hylkema

de heer Jong en Riet Brandt-Hylkema.


vera-en-piet-rinkel

Vera en Piet Rinkel


juf-francisca

Juf Francisca Hoek en mevr. Nouwen gaan de Harmonie binnen. Eigenaar is, volgens de letters op het bovenlicht, Willem Dekker.